Of het nu een gewone kruiwagen of een steenkruiwagen is die je wilt gaan gebruiken, de klus zal des te vlotter verlopen als je rekening houdt met onderstaande tips.

Haal die handschoenen maar boven

Handschoenen dienen niet alleen om je handen te beschermen bij zware en vuile klussen. Ze zorgen er ook voor dat je een betere grip hebt om overal te rijden en je lading te laden en te lossen.

Waar laat ik hem bij niet-gebruik?

Kruiwagens heb je doorheen het jaar wellicht meer niet dan wél nodig; waar berg je ze ondertussen op? Ideaal natuurlijk is een plekje in een schuur of tuinhuis. Maar helaas beschikt niet iedereen daarover. Heb je geen plaatsje ergens binnen, probeer dan toch minstens een overdekt plekje op te zoeken, want kruiwagens houden niet van regen en wind. Dan gaan ze namelijk snel roesten. Idealiter stockeer je ze verticaal.

Een onderhoudsbeurt

Kruiwagens houden van een onderhoudsbeurt zo nu en dan. Reinig de bak regelmatig, controleer of de handvaten nog in prima conditie zijn en vergeet vooral niet om de wielen en bandendruk na te zien.

Ik heb mijn wagen volgeladen…

Kruiwagens dienen om een lading te dragen, maar vergeet niet dat ze een maximum laadvermogen hebben. Laad ze dus zeker niet te vol. Niet alleen dat laadvermogen speelt een rol, je moet ook naar je eigen persoon kijken. Hoeveel kan jij fysiek aan? Heb je beperkingen waar je rekening mee moet houden? Misschien is het beter om twee keer met een halve lading te rijden dan één keer jezelf te overdoen.

Ergonomie boven

Los van het aantal kilogram, is de houding waarmee je tilt heel belangrijk. Buig je te veel je rug, dan is de kans groot dat dit je schouders en nek gaat overbelasten. Je tilt beter met de benen, op deze manier ontlast je je onderrug. Met de schouders naar achter en het hoofd rechtop ben je verzekerd van de beste ergonomische houding om te tillen. Sommige modellen hebben langere handgrepen om dit makkelijker te maken.