In de tijden van de winter wanneer het buiten vriest zijn we allemaal vooral binnen te vinden. Alle aandacht gaat naar het gezellig maken van het huis maar de tuin vergeten we een beetje, terwijl het wel belangrijk is om daar ook een oogje in het zeil te houden. Want of je nou net nieuwe tuinmeubelen hebt of ze er al een paar jaar staan, je wil ze zo lang mogelijk mooi houden. Omdat misschien weinig mensen hierbij stilstaan, geven we een paar tips om je tuin de winter door te laten komen.

Let op de materialen van je meubels

Wanneer je meubels koopt voor je tuin, ga je er meestal vanuit dat het zowel de hitte als de kou kan hebben. Toch zijn er verschillende aspecten waar je goed op moet letten om ze tijdens de winter mooi te houden. Zo heeft het materiaal een grote invloed op de levensduur van een meubel. Veel tafel- en stoelpoten zijn van aluminium gemaakt, omdat dit relatief licht is en dus gemakkelijk te verzetten. Toch kan er in deze poten condens ontstaan, als dat bevriest kan het ervoor zorgen dat het uitzet en daarom barst. Probeer daarom op te letten of er een waterlaagje in de buizen zit en als dit het geval is, dit eruit te laten lopen. Ook is het belangrijk om stoelen van kunststof niet te gebruiken in de winter. Dit materiaal is dan brozer waardoor je het makkelijker kapot kan krijgen. Het beste materiaal voor zowel de zomer als de winter is hout.

Ga het lijstje af

Om ervoor te zorgen dat je tuin zo min mogelijk schade oploopt is het handig om, net voordat het hard gaat vriezen, een lijstje af te gaan. Op de eerste plaats staat het verwijderen van kussen of kleden, deze zullen gedrenken met water en door vorst kapot gaan. Daarnaast is het ook handig om andere versieringen zoals lantaarns, kaarsenhouders of dienbladen naar binnen te halen. Als je een vijver hebt, kun je met een bos takken of riet ervoor zorgen dat het niet dichtvriest. Ga na of je eventuele vogelvoer niet nat of bevroren is en leg anders nieuw voer op een droge plek. Tot slot kun je, wanneer je geen schuur hebt, tuinmeubelen van fragiel materiaal afdekken met hoezen.