Niks is een fijner geluid dan dat van zingende vogels. Misschien denk je daarbij vooral aan de lente, maar welk seizoen het ook is, vogels zijn er altijd en overal. Om s ochtends met een vrolijk geluid uit bed te kunnen stappen, zijn er een paar tips om vogels naar je tuin te kunnen lokken.

Ken het verschil in voer

Er zijn talloze soorten vogelvoer te vinden in de winkel, van zaden mixen tot aan vetbollen. De meeste mensen zullen die varianten wel kennen. Maar niet elke vogel vindt elk voer lekker, er zit dus wel degelijk verschil in. Zo zijn de bekendste vogel producten vooral bedoeld voor tuinvogels. Wanneer je een zadenmix of vetbol buiten legt zullen hier onder andere musjes, duiven en roodborstjes op af komen. Voor vogels als meeuwen en spechten kun je het beste meelwormen of stukjes brood neerleggen, want op zaden zullen zij niet afkomen. Let op, als je brood neerlegt, scheur dit dan in zo klein mogelijke stukjes. Grotere stukken brood kunnen ervoor zorgen dat ze het niet makkelijk door kunnen slikken of zelfs stikken.

Kies de juiste plekken uit

Naast het kiezen van het juiste vogelvoer, is ook de plek waar je het legt of hangt van belang. Ten eerste; leg vogelvoer niet op de grond, dit kan nat en zompig worden door regen en hier kunnen ratten op af komen. Leg vogelvoer daarom altijd op een verhoging, het liefst op een menselijke ooghoogte. Ten tweede vinden veel vogels het fijn om ergens aan te kunnen hangen, kies daarom graag voor een hangende vetbol of netje met zaden. Tot slot is het hangen van een vogelhuisje altijd erg fijn voor vogels, hier kunnen ze op hun gemak eten en schuilen voor de regen.